Philips Bedrijfsschool – Eindhoven

De voormalige Philips Bedrijfsschool aan de Kastanjelaan is verkocht. Het gebouw, dat nu dienst doet als schoolgebouw voor het Summa College, wordt omgebouwd tot wooncomplex met zo’n 500 lofts. Het Eindhovense Foolen & Reijs Vastgoed heeft overeenstemming bereikt met de raad van bestuur van het Summa College over de aankoop van de voormalige Philips Bedrijfsschool aan de Kastanjelaan en de naastgelegen MTS aan de Frederiklaan.Het monumentale hoofdgebouw (36.500 vierkante meter) van architect Dirk Roosenburg wordt getransformeerd naar een woongebouw. In de ronde kop bij de Jubileumfontein komt ruimte voor een restaurant.
De voormalige MTS (2650 vierkante meter) wordt tot augustus 2018 gebruikt door Summa, waarna ook dit gebouw een nieuwe bestemming krijgt.

Lofts
Uitgangspunt voor het hoofdgebouw is de realisatie van zo’n 500 lofts van 45 tot 80 vierkante meter groot In het gebouw komt een aantal voorzieningen voor bewoners, zoals een wellnesscenter met gym, een meetingpoint en een wasserette.
De niet-originele aanbouw aan de binnenzijde wordt gesloopt en de oorspronkelijke luifel aan de kant van de Jubileumfontein wordt teruggebracht. In een latere fase wordt de transformatie van de voormalige MTS ter hand genomen.

Geschiedenis

Op 28 november 1929 vond de officiële opening plaats van het Philips Bedrijfsschool, nadat eerder dat jaar werkplaats in gebruik was genomen. Tegelijkertijd met de opening van de school vond ook de opening van het Philips Ontspanningsgebouw plaats. Naast onderwijs werd er ook gymnastiek en opvoeding gegeven aan de leerlingen. Het onderwijs werd gegeven in een nieuw gebouw gelegen tussen de Berkenstraat, de Kastanjelaan en de Frederiklaan in Eindhoven, tussen het Philipsdorp en het industrieterrein Strijp-S in. Naast de bedrijfsschool stond er op het terrein ook een klooster waar de leerlingen verbleven als ze te ver van school woonden.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog was het oude gebouw van de school zodanig beschadigd dat het in 1947 gesloopt en heropgebouwd moest worden. In 1950 werd het nieuwe gebouw geopend en in september van dat jaar werden de eerste lokalen in gebruik genomen. Het nieuwe gebouw was uitgebreid met een grotere gymzaal en kantine en meer lokalen vergeleken met het oude gebouw. De bedoeling was om ook andere afdelingen in het nieuwe gebouw te kunnen huisvesten.

In september 1954 werd er begonnen met de uitbreidingen van de school. Hierbij werden er twee nieuwe vleugels gebouwd. Hierin zouden enkele nieuwe onderwijsafdelingen en commerciële afdelingen gehuisvest worden. Deze uitbreiding heeft grotendeels het uiterlijk van het huidige gebouw gegeven.

In 1989 stopte de Philips Bedrijfsschool met bestaan en het pand op de Frederiklaan stond voor 5 jaar lang leeg. In 1994 werd het gebouw in gebruik genomen door het Technisch Lyceum Eindhoven en in 2000 werd ROC Eindhoven in het gebouw gehuisvest.

foto van een deel van de Philips bedrijfsschool uit eind 30-er jaren. Het betreft de bovenverdieping met o.a. de electriciens van meester Jolen

foto van een deel van de Philips bedrijfsschool uit eind 30-er jaren. Het betreft de bovenverdieping met o.a. de electriciens van meester Jolen

Hier werden de" VAKLIEDEN " opgeleid. Bankwerkerij, Draaierij, Fraiserij , Schaverij, enz

Hier werden de” VAKLIEDEN ” opgeleid. Bankwerkerij, Draaierij, Fraiserij , Schaverij, enz

 

 

 

 

 

Deel deze pagina