BLOEMENOORDFLATS

Wooncorporatie Casade aan de slag gegaan om nieuwbouwappartementen te ontwikkelen. Daarvoor worden 6 bestaande woongebouwen aan de Valeriaanstraat, Esdoornstraat, het Larixplein en Distelplein in Waalwijk gesloopt. Uit onderzoek is gebleken dat de woningen te veel technische beperkingen hebben om deze aan te kunnen passen aan de wensen en eisen van deze tijd.

In het Voorlopig Ontwerp is zoveel mogelijk rekening gehouden met de (duurzaamheids)ambities van Casade en de wensen van de Klankbordgroep (omwonenden en bewoners). Dit ontwerpproces heeft geleid tot een plan waarbij stedenbouw, landschap, architectuur en interieur integraal zijn ontworpen.

De nieuwe volumes zijn anders georiƫnteerd dan de te slopen flats, waardoor een nieuwe stedenbouwkundige setting ontstaat. De appartementen hebben allen de woonkamer op zuid, voor zoveel mogelijk natuurlijke warmteopwekking. De balkons zijn over de volledige breedte van de gevels ontworpen. Hiermee wordt zontoetreding gereguleerd (meer zontoetreding in de winter, minder in de zomer). Zodoende worden de balkons groter dan voorgeschreven in het programma van eisen, zonder verhoogde bouwkosten vanwege het bouwsysteem en de repetitie.

De flats komen midden in een parkachtige omgeving te staan. We hebben er daarom voor gekozen om geen voor- of achterkant te ontwerpen. Beide zijden zijn gelijkwaardig vormgegeven. De balkons en de galerijen krijgen een (semi-transparante) metalen afwerking. De kopgevels zijn in baksteen ontworpen en zorgen voor massa aan de uiteinden van de flats.

Deel deze pagina