Klimopweg

Het doel van het project Klaprozenbuurt is de transformatie van een veel gebruikt bedrijventerrein naar een nieuwe gemengde stadswijk met ruimte voor wonen, werken en voorzieningen. De Klaprozenweg verandert van een uitsluitend drukke uitrit naar een stadsstraat met een aantrekkelijker woonklimaat met winkels en bedrijfspanden in de plint.

Het ontwerp is een exponent van de nieuwe Amsterdamse woonbeleving, waarbij verbinding, sociale cohesie, duurzaamheid, diversiteit, inclusiviteit, nabijheid, ontmoeting, gezondheid en betaalbaarheid leidende principes zijn in de ontwerpambities. Als gemeenschap in een gebouw is het ontwerp samengesteld uit verschillende gebouwen met verschillende breedtes. Elk gebouw heeft een eigen ingang naar de straat en een eigen interne verticale toegang. Deze toegang is gekoppeld aan het groene collectieve binnenplein.

Het ontwerpconcept is een stedelijk ensemble van verschillende bouwhoogtes, afgestemd op de directe omgeving. De gebouwmassa heeft een verscheidenheid aan bouwhoogtes met hoge accenten, lage accenten en tegenslagen zorgen voor een passende volumeverhouding met de omgeving. Rijtjeshuizen (Small), galerij- en gangwoningen (Medium) en een toren met appartementen (Large) zijn slim gecombineerd in het blokconcept voor de juiste mix.

Tegenvallers en dakterrassen bieden uitgebreide buitenruimte, windbescherming en zorgen voor het maximaliseren van daglicht naar de omliggende openbare ruimte. Daken omvatten natuur en functioneren als verlengstuk van de leefomgeving, regenwatercollectoren en energieproducenten. Het doel van het groene concept is om een prettige leefomgeving te creƫren, hittestress tegen te gaan en te zorgen voor wateropvang en CO2-opname. Uitgangspunten in het groenconcept zijn de verbinding met het maaiveld, de Superspace en binnentuin en de tegenvallers.

Deel deze pagina